Ejderns Historia
Fartygsfakta
Ångmaskinen

 

Ejderns räddning:

Sekundjakt!

Ejderns räddning från sänkning i Landsortsdjupet är rena thrillern. Per Fagerholm har beskrivit räddningsaktionen i sin bok om Ejdern, men om själva upptakten kan Gert Ekström, i dag intendent på Tekniska Museet, berätta. Vi träffas en solig oktoberdag på Museet, och det blir en nostalgisk resa med både humor, spänning och intressanta inblickar i Ejderns återuppståndelse.
Modelljärnvägar var egentligen Gert Ekströms största intresse under yng-lingaåren. Det ledde vidare till riktiga järnvägsvagnar och Gert har varit med och räddat ett par under årens lopp.

Historieintresset väcktes på allvar och nu kom även veteranbilar med i bilden. 1 maj 1964 fick han höra talas om en T-Ford lastbil i Vagnhärad som var till salu och han åkte dit för att kolla bilen. På vägen hem körde han förbi hamnen i Södertälje och fick se den skrotfärdiga Ejdern.

Ångbåtsboende?
Detta var i början av 60-talet, med en ännu mer skriande bostadsbrist i Stockholm än dagens. Gert bodde trångbott hemma hos föräldrarna, och modelljärnvägen och andra intressen krävde utrymme. När han fick se den sönderslagna Ejdern klack det till: Varför skulle man inte kunna bo på

Första PR-vykortet: Ejdern och höghjulig cykel - båda från 1880 - fotograferade vid Drottningholm.

en gammal ångbåt ? Efter lite upprustning! När han kom hem kontaktade han Hamnstyrelsen och hamnkapte-nen, och fick reda på att Ejdern skulle sänkas. Sänkningen skulle ske dagen därpå. Natten blev orolig. Han låg och funderade och kunde knappt sova. På morgonen ringde han ånyo och nu fick han beskedet att båten redan sänkts. Gert var påstridig och hänvisade till hamnkaptenen och då fick han reda på att en bogserbåt redan var på väg till Landsortsdjupet med Ejdern på släp. Dessbättre var det en modern bogserare med radiotelefon ombord, och nu blev det ett ivrigt ringande. Slutet blev att Gert Ekström fick överta Ejdern mot att han erlade bogserkostnaden på 800 kr. Dessförinnan hade han fantiserat ihop en liten bevarandeförening, för han förstod att det skulle bli svårt att som privatperson få överta båten.

Första PR-vykortet: Ejdern och höghjulig cykel - båda från 1880 - fotograferade vid Drottningholm. Det beslutades även att alla höghjulingar skulle fraktas utan kostnad.


   Bogserbåten vände och det blev en spännande eftermiddag för Gert. Han ville vara med när båten lade till vid Stadshuset. 300 kr hade han lyckats skrapa ihop. Han fastnade i bilkö vid Frescati, och kom flåsande till Stadshuset. - Vad ska ni med det här skrotet till, tyckte skepparen på bogserbåten. Det är det jävligaste jag bogserat!
   Det tyckte inte Gert Ekström. Han köpte cigarrer och delade ut. Lade sig på kajen och bolmade och tyckte nästan att han blivit far.
   Det hade blivit inne att rädda gamla ångbåtar under 60-talet och snart bildades en liten grupp kring

Kaffebord uppdukat utanför byssan.

Ejdern och detta med privatbostad försvann snabbt ur bilden. Men visst var båten risig! Saker hade plockats bort och fönster, dörrar och mycket annat var sönderslaget för att hon skulle sjunka så snabbt som möjligt.
   - Jag glömmer aldrig när vi hittade en död mås i skorstenen, eller ett sädesärlebo på länspumpen!
   Några andra intressen än Ejdern rymdes knappast in de första åren efter räddningen. Det gällde att snabbt få båten beboelig och körklar för att kunna få inkomster.
   - Vi hade kroniskt skitiga naglar och luktade Ejdern.

Militär trosskorg
På 60-talet skrotades en del Vaxholmsbåtar och grabbarna fick överta delar förmånligt. Plyschdynor, lampor, dörrlås och annat kom bl. a. från Östan och Express I och den rejäla trosskorgen på fördäck köptes billigt från ett skrotat sjömätningsfartyg
   - Vissa lagningar från nödlösningsperioden finns fortfarande kvar på Ejdern, upplyser Gert. Det gamla

Kaffebord uppdukat utanför byssan med serveringspersonal i specialsydda, tidsenliga kläder.


busshandtaget vid en av dörrarna borde jag däremot komma och byta vid tillfälle. Vet ni förresten att nedgångskappen på fördäck kommer från ångbogseraren Kuriren?
   Målet från början var att renovera så ursprungligt som möjligt. Inga moderna material fick förekomma. PR var viktigt för att få in pengar. Det skrevs en hel del om Ejdern i Stockholms tidningar och personer kom med delar som tillhört båten. En firma donerade färg och en okänd dam hade lämnat in en tipskupong. Det blev visserligen ingen vinst, men tanken var fin. - Filtar köptes billigt från SAS där en händig tjej sprättade bort halva A:et och sydde stiligt s/s Ejdern i stället och en vänlig mamma sydde tidsenliga kläder till serveringsfolket.
   Det var valår och Folkpartiets valaffischer fick släppa till masonitskivor till ny styrhytt. På kvällen sänktes plakaten ner i vattnet, och på morgonen kunde man ta reda på virket medan affischer med Bertil Ohlin flöt


Den ursprungliga styrhytten här uppställd på Ekströms tomt, kom tillbaka 1972.


omkring på vattnet. Vänsterpartiet fick även bidra till den provisoriska styrhytten. Socialdemokraterna däremot hade fel sorts klister.

Mormorsarv
Det var kroniskt ont om pengar den första tiden. Ett mormorsarv kom väl till pass.
   - Min mormor bidrog ovetande till att rädda gamla Ejdern, säger Gert Ekström eftertänksamt.
   Ren, hel och snygg skulle Ejdern vara och snart kunde de erbjuda företag att hålla firmafester på Ejdern som kunde välja mellan två fashionabla kajplatser: Stadshuset eller Logårds-trappan nedanför Slottet! Ett tag körde man sightseeingturer till bl.a. Drottningholm Konkurrensen var mördande En gammal, långsam och obekväm båt som Ejdern fick ha det lilla extra för att locka. Ett tag hade man skeppskatter ombord och en kanin som skuttade omkring i byssan och var väldigt uppskattad.
   Gert Ekström och Ejdern träffades redan på 40-talet, men det har han inget minne av. Det finns däremot ett gammalt foto där han står på Ejderns däck tillsammans med sin pappa. Familjen tillbringade ett antal år somrarna i Pershagen och det gamla fotot är väldigt roligt att ha kvar.
   Det är särskilt värdefullt att en ångbåt som Ejdern bevarats, enligt Gert. Ejdern fungerade ju både som

Den ursprungliga styrhytten här uppställd på Ekströms tomt, kom tillbaka 1972.

lastbil och buss i skärgården och den var inte bara passagerarbåt som de flesta andra bevarade äldre båtar.
   Det var en jobbig men rolig tid, minns Gert Ekström. Det blev också ett slags praktiskt universitet för ungdomarna. Man lärde sig det mekaniska i att ta hand om en gammal ångbåt, renoveringen gav praktiska kunskaper och inte minst utvecklande var det sociala livet. Många fick en allmän kulturhistoria på köpet och fler är i dag museifolk, liksom Gert. Gänget träffas fortfarande regelbundet och Ejdern-intresset resulterade även i ett par äktenskap.
   Gert Ekström har varit medlem i alla år. Häromdagen åkte han förbi Ejdern och han har även köpt Bent Malthas fina modell. Båtintresset i dag koncentreras dock till familjebåten "Drott", en 12,5 lång stålbåt från 1972 som han köpte för 18 år sedan.
   Tekniska Museet är fast arbetsplats sedan 35 år. Han har dessutom hunnit utge 16 böcker, bl a "Alla våra ångslupar" som han skrev tillsammans med Cege Olsson 1994.

text: Gunda Gripenberg

Tillbaka