Här följer korta beskrivningar av våra huvudresmål.
I texten finns länkar till andra hemsidor för den som vill läsa mer.

 Karta över Ejderns farvatten
Tillbaka till turlistan


  Birka - läs mer>>
Adelsö
Mariefred
Drottningholm
Stockholm
Oaxen - läs mer>>
Surströmming

 


BIRKA

Birka på Björkö är ett fornminnes- och naturreservat med en riklig och säregen flora, ett "eldorado" för alla som är intresserade av forntid och vacker natur. Birka anses vara Sveriges första stad som under en tid var Sveriges handelscentrum och vikingarnas huvudstad.
När vi lagt till på Björkö, tar Riksantikvarieämbetets guide emot och tar oss med på en tur runt ön. Vi besöker sommarens utgrävning, bestiger utkiksberget och vandrar längs den gamla borgvallen. Promenaden avslutas med ett besök på öns nya och uppmärksammade vikingamuseum. I resans pris ingår alltid ett besök i det vackra museet som öppnade sommaren I996 och som bl.a. visar hur Birkas innevånare bodde och levde på 800-talet.
Läs även Sture Holmberghs och Gunda Gripenbergs artikel om Birka


ADELSÖ

Ejdern fortsätter på sina Birkaturer till Adelsö som har stora vackra naturområden med fornlämningar och en vacker kyrka från 1100-talet.


MARIEFRED-GRIPSHOLM

S/S Ejdern gör turer till Mariefred med tillägg vid några ångbåtsbryggor enligt gammal ångbåtstradition. I Mariefred kan man åka med de fina koleldade museitågen. Missa inte ett besök på Gripsholms slott. Det mer än 450-åriga slottet innehåller bl a Statens porträttsamling. Den som vill kan åka hem med s/s Mariefred som avgår 16.30 till Stockholm.


DROTTNINGHOLM-STOCKHOLM

Färden går i en av de vackra sjöfartslederna mot huvudstaden. Vi går in till Drottningholm och fortsätter sedan till Riddarholmen, nära Gamla stans trånga gränder och Stockholms Slott.
Läs även Sture Holmberghs artikel om Riddarholmen

Drottningholms slott från 1660-talet är ett både vackert och ståtligt hem för vår kungafamilj. I dess barockträdgård finns vackra skulpturer och fontäner. Det finns även andra sevärdheter inom området, t ex Drottningholmsteatern, Kina slott och slottskapellet. Intill bryggan finns ett värdshus och i Kina slottskök en kaffeservering.


OAXEN

Den nästan två kilometer långa och femhundra meter breda kalkstensklippan Oaxen ligger öster om Mörkö och väster om Sorundalandet på Södertörn mitt i Himmerfjärden ca en mil söder om Järnafjärden, som längre norrut övergår i Södertälje kanal. Det gamla kalkbrottet med dess brukssamhälle ligger i s/s Ejderns gamla farvatten. Den gamla bebyggelsen finns kvar på ön. Bese gärna det gamla kalkbrottets färgspel med kritvita klippväggar och azurblåskimrande laguner. Någon har liknat Oaxen vid en båt med kölen i vädret. Namnet Oaxen skulle enligt en språk- och ortnamnsforskare vara härlett ur ordet "ohagsön", då segel leden mellan Oaxen och holmen Regarn var rätt besvärlig.
Läs även Gunda Gripenbergs artikel om Oaxen


ÄT SURSTRÖMMING PÅ EJDERN!

Mellan kl 19 och 22 äter vi tillsammans klassisk surströmmingssupé medan vi kryssar i Södertäljes farvatten. Tillfälle ges fredagen efter surstömmingspremiären.